Aşağıdaki mesajı bir modifikasyon konusu içerisinde yazmıştım fakat fazla görüntülenme olmamış sanıyorum. Özel mesajla konuyu merak ettiklerini belirten arkadaşlar oldu. Hem arandığında kolayca bulunabilmesi hem de herkesin görebilmesi için mesajımı yeniden ekliyorum, umarım faydalı olur.
Öncelikle modele uygulanacak desen veya desenler belirlenir. Hazır bir desen kullanılacaksa yüksek çözünürlüklü bir görsel bulunur. Uygulanacağı bölge ölçülür ve photoshop benzeri programlarda boyutu ayarlanır. Bu programlarda gerekli düzenlemeler, kişiselleştirmeler ve düzenlemeler yapılabilir. Bu programları iyi kullananlar kendi desenlerinide tasarlayabilir veya çizimi iyi olanlar kağıt üzerine çizdikleri desenleri scan edip yine photoshopta düzenleyerek dekal hazırlayabilir. Desenler hazırlandıktan sonra dekal kağıdına inkjet yazıcıdan çıktı alınır daha sonra üzerine vernik veya dekal solüsyonu uygulanır. Bu noktada dikkatli olmak gerekir, eğer dekal mat bir modele uygulanacaksa mat vernik, parlak modele uygulanacaksa parlak vernik uygulanması faydalı olur. Vernik atmanın amacı desene mukavemet kazandırmaktır. Vernik kalın atılırsa modele aktarıldığında ölçek dışı bir görüntü oluşturur, bu sebepten mümkün olduğunca ince atmak gerekir. Eğer vernik uygulanmassa suya bıraktığınız dekal üzerindeki mürekkepler dağılır. Vernik kuruduktan sonra dekal çevresinde mümkün olduğunca az boşluk bırakarak kesilir, baskı size bakacak şekilde suya bırakılır. Yavaş yavaş dekalin kağııtan ayrıldığını göreceksiniz, tamamen ayrılmasını beklemeden kağıdı sudan çıkarın ve modele parmağınızla yavaşça ittirerek sabitleyin. Dekal kağıttan ayrıldıktan sonra altında kalan sıvı size hareket şansı verecektir, yanlış yere yapıştırdım diye endişe etmeyin. Dekal uygun yere yerleştirdikten sonra üzerine microsol set uygulanır. Bu işlem modelin kıvrımlı bölgelere girebilmesini ve tutunmasını sağlar. Bütün dekaller yerleştirildikten sonra modelin tamamına vernik uygulanır. Pasta cila işleminden önce 2000 numara ıslak zımparayla model zımparalanır, bu sayede kat farkı sıfıra indirilebilir.
Şeffaf veya beyaz dekal kağıdı kullanamınada açıklık getirmeye çalışiyim. Hepinizin bildiği gibi günlük kullandığımız yazıcılar beyaz kağıda baskı almak için programlandığından içlerinde beyaz mürekkep yoktur. Şeffaf dekal kağıdına aldığınız baskı en iyi beyaz modelde sonuç verir. En basit şekilde anlatmak gerekirse, modeliniz ne renk ise dekalde beyaz gördüğünüz kısımlar o renk olur. Dolayısıyla siyah bir modele şeffaf dekal kağıdıyla yaptığınız baskı belli belirsiz görülür. Koyu renk modellere dekal uygulanacaksa ya mdekal gelecek bölgeyi beyaza boyamak yada beyaz dekal kağıdı kullanmak gerekir. Beyaz dekal kağıdı şeffafa göre daha kalındır ve eğer dekalin hataları, kare diktörtgen gibi net hatlar değil ise kusursuz uygulamak çok çok zordur. Bu işin bir çözümü yokmudur derseniz, vardır. Alps marka yazıcılar beyaz mürekkep basma özelliğine sahiptir. Belli programlar yardımıyla dekalde beyaz olacak kısımlar belirlenir ve alp yazıcıdan çıktı alınır, yukaraıda yazdığım proses aynen uygulanır.
Yurtiçinde, Supercal marka dekal kağıdı bulabilirniz, tavsiye ederim oldukça iyidir.
Zamanında anlatımı kolaylaştırmak için birkaç fotoğraf hazırlamıştım, fotoğraflar yardımıyla aşamaları tekrar etmek gerekirse
-Tasarım hazırlanır

-Inkjet yazıcıdan çıktı alınır, aksiliklere karşı desenden birden fazla sayıda hazırlayın.

- Vernik uygulanır

- Dekal desene yakın hatlarla kesilip suya bırakılır

- Dekal model üstüne aktarılır

- ÜZerindeki fazla su peçete yardımıyla alınır, microsol ve vernik uygulandıktan sonra, işlem tamam.

Kolay gelsin
MehmetCan